Φράγκος Φραγκούλης για την Ευρωπαϊκή ΑΟΖ και η σημασία του συμπλέγματος της Μέγιστης (Καστελόριζο)


Πηγή: European Comission, The EU and international ocean governance

Ο χάρτης αυτός πρέπει να χρησιμοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση ως όπλο κατά των εξωφρενικών απαιτήσεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα το μήκος των ακτών της ΕΕ των 28 ξεπερνάει τα 66.000 χλμ. και η Ελλάδα διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτή από όλα τη κράτη-μέλη,που φτάνει τα 16,465 χλμ., καθώς επίσης και τα περισσότερα νησιά και νησίδες που αριθμούν 3.100, εκ των οποίων τα 2.463 βρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος. Βέβαια αν υπολογισθούν και οι βραχονησίδες, τότε ξεπερνούν τις 10.000. Συγκριτικά, οι ακτές των ΗΠΑ είναι 20.000 χλμ., της Λατινικής Αμερικής 25.000 χλμ., της Αφρικής 30.000 χλμ. και της Αυστραλίας 26.000 χλμ.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει τις θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις της Ε.Ε.

Χερσαία Έκταση: 5.259.416 τ.χλμ

ΑΟΖ: 7.044.342 τ.χλμ

Υφαλοκρηπίδα: 1.923.935 τ.χλμ

Χωρικά Ύδατα: 1.152.126 τ.χλμ

Μέσα στις ΑΟΖ των 200 ν.μ. των κρατών-μελών της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό της Μεσογείου σε αλιεία και σε υδρογονάνθρακες θα είναι ευρωπαϊκή ιδιοκτησία, έτσι χωρίς να έχουν συμφωνηθεί, ανακηρυχθεί και οριοθετηθεί ΑΟΖ, η εκμετάλλευση του πλούτου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι αδύνατη.

Ο στόχος δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας για υδρογονάνθρακες για την Ευρώπη.» 

Η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στα δυο κράτη της ΕΕ, την Ελλάδα και την Κύπρο, που έχει καθυστερήσει για πολλά χρόνια, καταργεί αυτόματα και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει, επιτέλους, να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, πριν είναι πολύ αργά, διότι εάν γίνει μια οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Τουρκία, η Ευρώπη θα στερηθεί όχι μόνο ένα μέρος της ΑΟΖ της αλλά και του ορυκτού της πλούτου.

Πηγή : . . .

Αναρτήθηκε στις Γ. ΑΡΘΡΑ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. 1 Comment »

Ένα Σχόλιο to “Φράγκος Φραγκούλης για την Ευρωπαϊκή ΑΟΖ και η σημασία του συμπλέγματος της Μέγιστης (Καστελόριζο)”

  1. Μιχαήλ Σταματογιαννάκης Says:

    Είναι απόλυτα σωστά τα αναγραφόμενα αλλά δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των πολιτών και κυρίως αυτών που έχουν εμπειρία και γνώσεις στη διατύπωση απόψεων και προτάσεων.
    Πότε θα υπάρξει ηγέτης που θα ασχοληθεί με τα πραγματικά Εθνικά προβλήματα και όχι με τις επόμενες εκλογές. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει


Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.